Bistro Margot: http://www.bistromargot.ro/tastes/5-elemente-rafinamentul-bucatariei-chinezesti

Apă, foc, pământ, lemn și metal. Acestea au fost cele  5Elemente traditionale chinezesti care ne-au intampinat miercuri seara la restaurantul omonim din strada Icoanei nr.15. Dar nu oricum, ci intr-o atmosfera eleganta si sofisticata, intr-un loc amenajat cu mult bun gust, in care o mana de oameni ce s-au incumetat sa infrunte ploaia neprietenoasa au fost adusi impreuna de povesti, zambete si buna-dispozitie. Pana cand, la sfarsitul serii, s-au trezit pe nesimtite imprieteniti de vin si arome dintre cele mai surprinzatoare.

Pentru mine, filofranceza care a explorat mai putin cultura si gastronomia chineza, 5Elemente a reprezentat o experienta frumoasa si, intr-un fel, inedita. Bucataria chineza nu-mi era, desigur, (complet) necunoscuta. Nu m-am aventurat foarte mult sa gatesc chiar eu preperatele specifice, insa, ca orice food aficionado, ori de cate ori am avut ocazia (sau pofta) sa vizitez cate un restaurant chinezesc de pe la noi, nu am stat pe ganduri.

Pentru mine insa, 5Elemente se distinge clar de toate celelalte restaurante de profil. De la designul interior si conceptul creativ pana la tacamuri si vesela, de la personalul serviabil fara a deveni intruziv, la 5Elemente am gasit o atentie pentru detalii care, privite in ansamblul lor, dau nastere unei ambiante foarte agreabile si relaxante si unei ospitalitati perfect dozate. Nu intamplator, desi deschis de doar 2 ani, 5Elemente a devenit deja un restaurant premiat.

Filosofia locului vine sa condimenteze si ea, la randul ei, intreaga experienta: inspirat din stravechea filosofie taoista, conceptul restaurantului se bazeaza pe energiile celor 5 elemente primordiale (apa, foc, lemn, pamant, metal), care sunt integrate atat la nivelul meniului, cat si in decor. Cu alte cuvinte, felul in care elementele se genereaza sau se distrug unul pe celalalt, dand nastere echilibrului perfect se regaseste atat in felurile de mancare propuse, cat si in arhitectura locului.

Bucataria este una chinezeasca de tip haute cuisine, cuprinzand preparate deja cunoscute, precum supe, salate, preparate din carne de rață, pui, porc, vită, fructe de mare și pește, dar si deserturi savuroase. In viziunea Chef-ului chinez care ne-a facut si o demonstratie de gatit foarte antrenanta, meniul propus este o aliniere armonioasă a celor patru elemente esentiale ale artei culinare chinezesti: aroma, gust, culoare si prezentare.

Alaturi de comesenii mei de miercuri seara,  Zoltán Marton (care a fost dragut si ne-a pus cu generozitate la dispozitie fotografiile sale din timpul serii, cele pe care le puteti admira in acest articol), Vlad Eftenie, draga mea Andreea Chinesefood (care ne-a si povestit, in felul ei absolut savuros, despre experientele ei uimitoare pe taramurile chineze), Bogdan EpureClaudia Chirilescu si Mihai Gurei – o companie extrem de placuta – am avut ocazia sa incerc din meniul 5 elemente:

pachetele de primavara, telina picanta, vinete cu 5 arome, salata de ridiche, spanac cu ciuperci, orez cu legume, toate servite cu sos de thai, picant sau de soia; acestea au fost urmate de crap Gang Shao, dorada afumata, creveti in sos picant, creveti cu sos de usturoi si rata speciala Gong Ting.

Va intrebati cum am facut fata atator feluri de mancare apetisante? Nici eu nu stiu. Dar, cumva, ne-am descurcat. Nu as putea sa fac un top, dar pot sa spun ca m-au surprins si mi-au ramas in memoria gustativa telina picanta, dorada afumata si rata speciala. Si – mai incape indoiala? – desertul care mi s-a parut exceptional: lapte Cui Pi si bananele cu nuca de cocos, ambele servite cu sos de afine si lapte condensat, o adevarata bucurie de arome la finalul unei cine reusite.

Noi am impartasit toate aceste delicii intr-o atmosfera prieteneasca si calda, insa 5elemente pare la fel de potrivit si pentru intalniri formale, precum cele de afaceri, negocieri, evenimente stilate sau iesiri cu prietenii care prefera mancarea cu specific chinezesc. Datorita decorului si servirii, eu l-am recomandat chiar si pentru intalniri romantice in separeul ingenios creat. In total, restaurantul numara 60 de locuri si este de gasit in centru, pe strada Icoanei, langa Scoala Centrala.

DEMONSTRATIA DE COOKING A CHEFULUI CHINEZ

 

IMPREUNA CU ANDREEA CHINESEFOOD

 

O ALTA INCAPERE A RESTAURANTULUI